georgia spiropoulos
 
We need not destroy the past.
It is gone.
J.Cage

françaisenglishελληνικά

Η Γεωργία Σπυροπούλου είναι συνθέτις, σκηνοθέτης και multimedia artist.
Συνθέτει έργα ακουστικά, ηλεκτρονικά και μεικτά στα οποία χρησιμοποιεί τη μουσική τεχνολογία. Δημιουργεί επίσης multimedia παραστάσεις και οπτικο-ηχητικές installations. Συλλαμβάνει τη μουσική της στους ενδιάμεσους χώρους της μουσικής πράξης: μουσικό κείμενο αλλά και προφορική κουλτούρα, ταυτόχρονα παράδοση και πρωτοπορεία. Δουλεύει μέσα από την ιδέα των μουσικών και ηχητικών αρχέτυπων, της συγγένειας μορφών ετερόκλητων αλλά και πάνω στις μεταμόρφωσεις του ηχητικού φαινομένου. Ο μουσικός ήχος - οργανικός, ηλεκτρονικός, φυσικός - δεν είναι κάτι δεδομένο και άκαμπτο αλλά υλικό με πλαστικότητα. Η έρευνα και η χρήση νέων τεχνικών, οργανικών και φωνητικών, στα έργα της βρίσκει επιρροές στη μουσική του 20ού αιώνα, την προφορική παράδοση, αλλά και στην avant-rock, free improvisation, performance art και τους turntablists. Αυτή η αναζήτηση την οδηγεί σε μια στενή συνεργασία με τον ερμηνευτή, συνεργασία την οποία αποκαλεί “ζωτικής σημασίας” για τη δημιουργία.

Τον Ιούνιο του 2015 το IRCAM οργανώνει συναυλία-πορτραίτο της συνθέτριας στο Κέντρο Πομπιντού στα πλαίσα του Φεστιβάλ Manifeste. Η Σπυροπούλου παρουσιάζει εκεί δύο νέα έργα, “Roll... n' Roll... n'Roll” για άρπα και live electronics (ανάθεση του IRCAM και της Γαλλικής Ραδιοφωνίας) και “Membranes” για τύμπανα ορχήστρας με 2 εκτελεστές (ανάθεση του συνόλου Ars Nova). Τα έργα αυτά παρουσιάστηκαν μαζί με το έργο σταθμό της συνθέτριας “Βάκχες”, σόλο όπερα brut, για έναν τραγουδιστή-περφόρμερ, live electronics και φωτισμούς.

Στις 22-23.02.2018 παρουσιάζει στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδύματος Ωνάση "Eror", έργο 55 λεπτών με θέμα την πόλη, για έναν πιανίστα, video animation, live electronics και φωτισμούς. Το έργο είναι εμπνευσμένο από την Αθήνα της οικονομικής κρίσης και τις τρομοκρατικές ενέργεις στο Παρίσι. Η γσλλική πρεμιέρα θα γίνει στο Θέατρο του Genevilliers του Παρισιού στις 6.06.2018 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Manifeste του IRCAM-Κέντρου Πομπιντού.

* * *

Η Γεωργία Σπυροπούλου σπούδασε κλασσικό πιάνο, ανώτερα θεωρητικά με τους Αμάραντο Αμαραντίδη και Βαγγέλη Κοκκόρη και τζαζ αυτοσχεδιασμό και Μάρκο Αλεξίου. Εργάστηκε γιά μια δεκαετία ως μουσικός και ενορχηστρωτής στο χώρο της προφορικής μουσικής παράδοσης. Το 1996 εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου σπούδασε σύνθεση και ηλεκτροακουστική μουσική με τον Philippe Leroux και ανάλυση φόρμας και τον Michaël Lévinas. Σπούδασε επίσης σύνθεση και μουσική τεχνολογία στο IRCAM (Κέντρο Πομπιντού) όπου εργάστηκε με τους Jonathan Harvey, Tristan Murail, Brian Ferneyhough, Philippe Hurel, Marco Stroppa και Ivan Fedele. Είναι κάτοχος Μ.Α. της Σχολής Ανώτατων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού (EHESS) όπου και σπούδασε με τους Marc Chemillier, Pierre Judet de La Combe και Francis Zimmermann.

Την περιοδο 2017-18 προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ στην Έδρα Schulich Διακεκριμένου Επισκέπτη Καθηγητή. Δίδαξε σύνθεση και ηλεκτροακουστική μουσική κι διηύθηνε Στούντιο Ψηφιακής Σύνθεσης (DCS). Το 2008 εργάστηκε ως συνθέτης-ερευνητής στο IRCAM με το project “MASK: Μεταμορφώσεις της φωνής και δημιουργία τεχνολογικών εργαλείων για τη live performance”.

Το 2003 κέρδισε το βραβείο “Villa Médicis Hors les Murs” για τη Νέα Υόρκη και το 2013 της απονέμεται ο τίτλος του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Έργα τής έχουν ανατεθεί από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού του Baden-Wûrttemberg, το IRCAM - Κέντρο Πομπιντού, τη Γαλλική Ραδιοφωνία, τη “Μασσαλία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2013”, το Haus der Kulturen der Welt του Βερολίνου, τη SACEM, τη Muse En Circuit και πολλά μουσικά σύνολα.

Έργα της παίζονται σε όλο τον κόσμο: Κέντρο Πομπιντού, Cité de la Musique, IRCAM, Μουσείου του Λούβρου (Παρίσι), Symphony Space (Νέα Υόρκη), Yerba Buena Center for the Arts (San Francisco), Gasteig Münchenn (Μόναχο), Radial System V (Βερολίνο), ZKM (Καρλσρούη), AOI Hall (Shizuoka), Felicja Blumenthal Music Center, Hateiva Hall (Tel Aviv), Concert Hall of the Academy of Music in Krakow (Κρακοβία), Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Γαλλικό Ινστιτούτο, Ινστιτούτο Goethe (Αθήνα).

Συνεργάζεται με πολλά μουσικά σύνολα (Ensemble Intercontemporain, L'Itinéraire, 2E2M, Sillages, Ars Nova, San Francisco Contemporary Music Players, Smashensemble, Aventure, Nikel, Bl!ndman, dissonArt, Pulsar Trio, Zafraan, Octopus), χορωδίες (Accentus, Les Cris de Paris, Le Jeune Chœur de Paris), κουαρτέτα σαξοφώνων (Prism, Habanera, Quazar), και σολίστ (Claude Delangle, Médéric Collignon, Hélène Breschand, Vincent David, Θεόφιλος Σωτηριάδης) και τα έργα της παίζονται σε διεθνή φεστιβάλ (Manifeste, Agora, Ars Musica, Tenso Days, Présences - Radio France, Festival d’Athènes et d’Epidaure, In Transit - International Festival of Performing Arts - Berlin, Seamus, Extension, Musiques Libres de Besançon, Gegenwelten Festival Neue Musik, Futura, WhyNote, Aujourd'hui Musiques, Musiques de Notre Temps, Hateiva, Sinkro, ICEM, WFAE, WOCMAT, Boston Cyberarts Festival, The Electronic Arts and Music Festival – Miami, Boston Cyberarts Festival, Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής του ΕΣΣΗΜ).

Η Γεωργία Σπυροπούλου δίνει συχνά διαλέξεις και masterclass γύρω από τη δουλειά της (Πανεπιστήμιο Columbia, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Santa Barbara, IRCAM, Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου, Πανεπιστήμια Paris 7 και Paris 8, διεθνή συμπόσια ICMC και SMC, Alte Schmiede-Vienna, Ωδείο του Παρισιού CRR, Εθνικό Ωδείο του Tel Aviv, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών).

Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής στα Διεθνή Συνέδρια ICMC και SMC, του Cursus Σύνθεσης και Μουσικής Τεχνολογίας καθώς και των Υποτροφιών Ερευνας του IRCAM.


download bio

français
english
ελληνικά